přírodní sladidlo nejen pro diabetiky a související produkty
Štrůdl z listového těsta
14.08.2013 23:22
Jablečný závin neboli štrůdl je velmi oblíbený moučník. A také to bylo první pečení, při kterém jsme Sukrin vyzkoušeli. Výsledek předčil očekávání: nikdo nepoznal, že místo cukru je použitý Sukrin. Dokonce se zdá, že je Sukrin do štrůdl ještě maličko lepší, protože má "svěží" chuť, která se k jablkům výborně hodí.
- 1 balení listového těsta
- 1 vajíčko
- jablka
- rozinky
- Sukrin (místo cukru)
- Sukrin Melis (na posypání) - není nutné
- skořice
Postup
Jablka oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Někdo raději jablka nastrouhá, ale u nás jsou oblíbenější krájené. Těsto rozdělíme na dva díly a vyválíme dva obdélníky. Rozložíme na ně plátky jablek, osladíme Sukrinem. Dáváme zhruba stejné množsví Sukrinu, jako bychom dali běžného cukru. Pak posypeme propláchnutými rozinkami a skořicí. Kratší strany přehneme dovnitř a delší strany přeložíme přes sebe. Švem položíme na plech. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme při teplotě 200 °C asi 25 minut dozlatova. Hotový štrúdl necháme vychladnout a pak jej posypeme Sukrinem Melis (moučka). Někdo má raději již jen tak, bez posypání.
Poznámka:
Díky Sukrinu jsme "ošidili" štrůdl o nějakách 650 kJ (160 kcal). Běžně se při pečení štrůdlu spotřebují asi 4 lžíce cukru. To je asi 40 g cukru. Podle tabulek má 40 g cukru (krystal) energii 651,3 kJ (155,66 kcal). No, možná to není úplně přesné. Berte to orientačně :-)
—————